12 miljoner till skolans framtida forskningsledare

Publicerad 2017-01-10

David Broman har blivit utsedd till en av sjätte generationens Framtidens Forskningsledare (FFL). Med 12 miljoner kronor i forskningsbidrag från Stiftelsen för Strategisk Forskning, SSF, ska han utveckla en effektiv modellering av framtidens system.

Efter en omfattande gallring stod det klart att forskare från KTH, Shervin Bagheri, David Broman och Thomas Crouzier blev tre av de totalt 255 sökande som fick ta emot det prestigefyllda priset från SSF:s flaggskeppsprogram, vilket innebär att de därmed tilldelas tolv miljoner kronor vardera under en femårsperiod och en gedigen ledarskapsutbildning.

Programmet syftar till att identifiera och stödja yngre, lovande forskare med ledarskapspotential och ge dem finansiering så att de kan bygga upp egna forskargrupper med internationell slagkraft.

David Bromans forskning syftar till att skapa ett standardramverk för heterogen modellbaserad utveckling, där effektivitet, enkelhet och kunskapsöverföring är forskargruppens långsiktiga strategiska mål för att utveckla svensk industri.

Detta innebär att forskargruppen utvecklar nya konstruktioner och modelleringsspråk specifikt för maskininlärning och modellbaserad design för att kunna hantera komplexitet hos system som finns i bilar, satelliter, drönare, medicinsk utrustning för att nämna några.

- För att kunna påvisa den strategiska relevansen med projektet har jag initierat samarbete med Ericsson, ABB och  satellitprojektet MIST vid KTH Space center.  En viktig komponent i detta nya forskningsprojekt är att utveckla en självlärande modellkompilator, där kompilatorn automatiskt ska kunna generera effektiva lösningar för olika tillämpningar, säger Broman.

Forskningsanslaget från SSF innebär att Broman kan utöka forskargruppen med nya doktorander och att de kan satsa mer långsiktigt för att utveckla nya bättre metoder, teorier och verktyg.

- Förutom anslaget i sig så ser jag mycket fram emot det ambitiösa ledarskapsprogrammet som SSF anordnar för alla deltagarna. Det är speciellt roligt att man kommer att få träffa och diskutera med forskare från helt olika forskningsområden, säger han.

Läs mer här  SFF